La 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității, comunitatea academică a Universității din București, alături de partenerii săi, lansează un proiect – exercițiu de memorie dedicat celei mai ample mișcări anticomuniste din Europa de Est de după căderea Cortinei de Fier.

Proiectul propune un esențial exercițiu de memorie colectivă despre evenimentele care au avut loc în Piața Universității în urmă cu 30 de ani, într-un act de reparație morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, și adresează o invitație la dialog societății academice și civile în ansamblul lor. Proiectul propune societății mărturiile celor care au participat la mișcările de stradă, documente de arhivă, revista presei vremii, o expoziție digitală realizată de Muzeul Universității din București, fragmente de istorie orală și experiențe virtuale multimedia.

Expoziția digitală realizată de Muzeul Universității din București își propune să faciliteze înțelegerea evenimentelor din aprilie-iunie 1990, așa cum s-au reflectat în multiple moduri și medii.

Proiectul ,,Piața Universității la 30 de ani” este coordonat de Rectoratul Universității din București, alături de Facultatea de Istorie, Facultatea de Științe Politice, Muzeul Universității din București și  Centrul de Cercetare a Totalitarismelor ”Hannah Arendt”.

S-au alăturat proiectului în calitate de parteneri Radio Europa Liberă, Televiziunea Română (TVR) și Agerpres, care vor contribui cu materiale de arhivă, dar și Edupedu, Newsweek, Biziday, Hotnews, RFI România și Educație Privată în calitate de parteneri media ai evenimentului.