În timpul regimului comunist, mai ales în anii de început, s-a urmărit în mod sistematic eliminarea din învățământ (în mod similar cu specialiștii și din alte ramuri de activitate din întreaga societate) a profesorilor și studenților care se opuneau regimului comunist sau care erau considerați ca fiind inoportuni noului regim politic.

Prezentăm cazul a trei studenți înscriși la Universitatea din București și exmatriculați din motive variate. Doi dintre ei, studiau în învățământul superior la fără frecvență și în același timp aveau și un loc de muncă. Era de altfel o condiție de admitere la forma de studiu fără frecvență, ca respectivul candidat să fie și în „câmpul muncii”.

Unul dintre studenți a fost exmatriculat  pentru că a adresat critici superiorilor de la locul de muncă, iar celălalt pentru că la caracterizarea realizată la serviciu, uzanță mai ales în anii 1950 pentru a identifica acele „elemente” considerate potrivnice regimului comunist, a primit eticheta de „dușman al clasei muncitoare”. Era de fapt o etichetă cât o sentință pentru că ea atrăgea după sine excluderea din învățământ, chiar de la locul de muncă și de multe ori era, precum un păcat capital, care îl urmărea ani în șir și chiar îi putea pune în pericol viața celui în cauză.

În cel de-al treilea caz, deosebit de interesant, studentul Aurel Moldovan a fost exmatriculat pentru că a participat la o manifestație în Piața Universității din București în anul 1956 (iată, un simbol al democrației reafirmat chiar și în vremuri de tiranie) de susținere a studenților din Ungaria, cei care au pornit Revoluția din Ungaria, încheiată sângeros prin intervenția militară rusească. Participarea la manifestație i-a adus studentului Universității din București de la acea vreme, mai multe nedreptăți: exmatricularea, arestarea, chiar și tortura și detenția pentru mai multe luni.

În anul 1990, cei trei studenți au adresat cereri de reînscriere, iar conducerea Universității din București, a dat curs acestor cereri și ca un mod de reparație morală, pentru nedreptățile petrecute în timpul dictaturii. Documentele sunt inedite și provin din Arhiva Universității din București.