Lideri ai evenimentelor care au avut loc în Piața Universității în urmă cu 30 de ani, martori și participanți la evenimentele istorice din anul 1990 participă la o serie inedită de interviuri coordonate de publicistul și scriitorul Eugen Istodor, lector în cadrul Facultății de Litere a Universității din București.

Interviu cu prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu

În interviul de față, veți vedea cum mișcarea Pieței Universității din 1990 a stârnit o amplă revizuire a felului de a fi al unui om, al unui sociolog, al unui profesor…

Citește mai mult

Interviu cu Victoria Pătrașcu

Aveam 19 ani, eram în anul întâi de facultate și cumva simțeam că istoria se face sub ochii mei și eu contribui la ea, eu o fac acolo. Eram participantă la realizarea istoriei.

Citește mai mult

Interviu cu Ioana Popescu

Piața devenise viața noastră. Abia așteptam să plecăm acolo, de la serviciu. Luam luăm copiii și veneam în piață, luam familia și mergeam acolo, era programul zilnic.

Citește mai mult

Interviu cu Florin Iaru

Eram un marginal și ca mine au fost cei care au făcut Revoluția. Oameni la marginea societății au făcut Revoluția. Cei care nu pot locui într-un sistem.

Citește mai mult

Interviu cu Domnica Macri

N-am tăcut pe vremea comunismului, acum după Revoluție cum s-o fac? Vroiai să ai opinie. Trebuia să ai opinie.

Citește mai mult

Interviu cu prof. univ. dr. Cristian Preda

Piața Universității? A fost o eliberare, ceva fabulos, ceva ce trăiești o dată-n viață. Era sentimentul ăla fragil…

Citește mai mult

Interviu cu Ștefania Hîrtopanu

A fost un moment important în viața mea fiindcă îmi asumasem un rol, oricât de naiv s-a dovedit a fi mai târziu. Aveam să mor și repetam mental cum e să-ți treacă glonțul prin carne.

Citește mai mult

Interviu cu Florin Dumitrescu

Am privit fenomenul Piaţa Universităţii ca pe un târg, în sensul cât mai amplu al termenului: praznic de pomenire (a „eroilor-martiri“), forum de dezbateri civice, bazar, chermesă, carnaval, iarmaroc…

Citește mai mult

Interviu cu Mona Nicoară

Era locul în care te puteai baza pe comunitate. Acolo a învățat ce știe despre viață. Dacă vrei să lupți pentru ceva, lupți, ieși din inerție.

Citește mai mult

Interviu cu Alexandru Gussi

Avea 16 ani la Revoluție și în timpul desfășurării Pieței Universității. Dar este clar să se imagineze astăzi fără acel fenomen unic…

Citește mai mult

Interviu cu Viorel Moțoc

E o populație ciudată noaptea, amestec de lumpeni care oricum n-au unde să doarmă și oameni foarte hotărâți, dispuși să nu cedeze.

Citește mai mult

Interviu cu Gabriela Avram

Avea 20 de ani și nu concepea atunci să-și trăiască viața în altă parte decât în  Piață. Cum altfel? În primul rând, avea 20 de ani, Dumnezeule. Acolo se făcea istoria…

Citește mai mult

Interviu cu Doru Mărieș

Vedeam o masă imensă de oameni, sute de mii de oameni și care scandau: Libertate! După 45 de ani de comunism. Simțeai că plutești că te ridici spre cer.

Citește mai mult

Interviu cu prof. univ. dr. Marian Preda

Era printre puținii care au cerut libertate! Jos Ceaușescu! în fața Consiliului Județean. După fuga lui Ceaușescu, nu a mai fost singur.

Citește mai mult

Interviu cu Mihai Gheorghiu

Libertatea asta însemna. Alungarea minciunii, îndepărtarea de la Putere a unui focar unic ideologic, economic.

Citește mai mult

Interviu cu Dragoș Bucurenci

Dragoș a început să judece mai târziu ce-i cu Piața și cu revolta. La ce-s bune în viața omului. Cert este că pe ambele le consideră forme de educație.

Citește mai mult

Interviu cu Ruxandra Cesereanu

Piața crea o stare de grație. Plutea în aer sentimentul acesta că oamenii își dau viața pentru o lume mai bună.

Citește mai mult

Interviu cu Vasile Melniciuc

Melniciuc nu s-a lăsat. A fost în toate punctele fierbinți ale Revoluției și apoi s-a implicat în evenimentele de după.

Citește mai mult

Interviu cu Stere Gulea

Lui Stere Gulea i-a picat Revoluția la timp. Și de atunci s-a ținut de obsesia lui: să-și facă meseria. Anul revoluționar 1990 l-a ținut pe drumuri.

Citește mai mult

Interviu cu Ana Blandiana (Partea I)

Despre începutul Pieţei Universităţii am aflat de la televizor, în timp ce eram, spre sfârşitul lui aprilie ’90, la salonul de carte de la Geneva.

Citește mai mult

Interviu cu Ana Blandiana (Partea a II a)

Ceea ce ţin minte din acele minute pe care le-am petrecut atunci în balcon este mirarea fericită până la lacrimi care mă cuprindea…

Citește mai mult

Interviu cu Stelian Tănase

Protestul din Piață era ca o Trilogie Antică. Un îndelung proces de conștiință socială, un major moment de luciditate politică…

Citește mai mult