Lideri ai evenimentelor care au avut loc în Piața Universității în urmă cu 30 de ani, martori și participanți la evenimentele istorice din anul 1990 participă la o serie inedită de interviuri coordonate de publicistul și scriitorul Eugen Istodor, lector în cadrul Facultății de Litere a Universității din București.

Interviu cu prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu

În interviul de față, veți vedea cum mișcarea Pieței Universității din 1990 a stârnit o amplă revizuire a felului de a fi al unui om, al unui sociolog, al unui profesor…

Citește mai mult

Interviu cu Victoria Pătrașcu

Aveam 19 ani, eram în anul întâi de facultate și cumva simțeam că istoria se face sub ochii mei și eu contribui la ea, eu o fac acolo. Eram participantă la realizarea istoriei.

Citește mai mult

Interviu cu Ioana Popescu

Piața devenise viața noastră. Abia așteptam să plecăm acolo, de la serviciu. Luam luăm copiii și veneam în piață, luam familia și mergeam acolo, era programul zilnic.

Citește mai mult

Interviu cu Florin Iaru

Eram un marginal și ca mine au fost cei care au făcut Revoluția. Oameni la marginea societății au făcut Revoluția. Cei care nu pot locui într-un sistem.

Citește mai mult

Interviu cu Domnica Macri

N-am tăcut pe vremea comunismului, acum după Revoluție cum s-o fac? Vroiai să ai opinie. Trebuia să ai opinie.

Citește mai mult

Interviu cu prof. univ. dr. Cristian Preda

Piața Universității? A fost o eliberare, ceva fabulos, ceva ce trăiești o dată-n viață. Era sentimentul ăla fragil…

Citește mai mult

Interviu cu Ștefania Hîrtopanu

A fost un moment important în viața mea fiindcă îmi asumasem un rol, oricât de naiv s-a dovedit a fi mai târziu. Aveam să mor și repetam mental cum e să-ți treacă glonțul prin carne.

Citește mai mult

Interviu cu Florin Dumitrescu

Am privit fenomenul Piaţa Universităţii ca pe un târg, în sensul cât mai amplu al termenului: praznic de pomenire (a „eroilor-martiri“), forum de dezbateri civice, bazar, chermesă, carnaval, iarmaroc…

Citește mai mult

Interviu cu Mona Nicoară

Era locul în care te puteai baza pe comunitate. Acolo a învățat ce știe despre viață. Dacă vrei să lupți pentru ceva, lupți, ieși din inerție.

Citește mai mult