„Miracolul Revoluției s-a prelungit în Piața Universității” – Alexandru Gussi, lector universitar Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Avea 16 ani la Revoluție și în timpul desfășurării Pieței Universității. Dar este clar să se imagineze astăzi fără acel fenomen unic care a dat parcursul său inițial de studii în străinătate (licență Științe Politice Paris în 1998) și profesoral într-o poziție universitară la Științe Politice București. În 2000 și a luat doctoratul cu o cercetare tot despre Piața Universității. Cercetător, Alexandru Gussi a avut de trecut mai multe obstacole. Absența unor studii aplicate Pieței și, în anul 2000, un refuz al dialogului cu participanții direcți la fenomen. Motivul îl constituia dezamăgirea profundă față de prestația lui Emil Constantinescu, reprezentant politic al Pieței. Cei mai mulți făceau responsabilă Piața de iluziile create. Totuși, Alexandru Gussi a înfrânt inerțiile construind un studiu temeinic despre Piața Universității din punct de vedere al legitimării politice prin prestația și simbolurile desfășurate în Piața Universității. Astfel se disting câteva etape în Piață: 22 aprilie-26 aprilie 1990 momentul în care reprezentanți ai Revoluției și ai unui miting din Piața Victoriei anti-FSN au ocupat Piața Universității. Gussi arată că acest gest a conștientizat faptul că Opoziția politică era incapabilă să se impună public în fața aparatului de propagandă al Puterii. După 26 aprilie, prin deschiderea Balconului de la Geologie a început structurarea propriu-zisă a maratonului anticomunist ce a durat până în 24 mai prin retragerea principalelor grupări civice. Gussi arată că nucleul autentic al celor care învățaseră democrația abia atunci a rămas în Piață. Apoi, evenimentele din 13-15 iunie nu au făcut decât să înece disperarea în violență. O violență promovată constant de către canalele mediatice aflate în trena Puterii politice. Piața a rămas în ecuația imaculării, în nevoia de a afla adevărul, de a ieși din impostura de orice fel. Trăim astăzi în dimensiunea europeană a Pieței Universității, în ciuda uitării evenimentului fondator și-n confuzia totală privind adevărul despre acele evenimentele.
Vezi întregul interviu cu Alexandru Gussi, lector universitar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, realizat de Eugen Istodor, lector la Facultatea de Litere, Universitatea din București.