“Și-n Piața Universității se simțea, se auzea libertatea. Ce este libertatea? Libertatea e soră cu moartea!” – Florin Iaru, poet, publicist
Eram scriitor, eram interzis, eram condamnat. Fusesem interzis la 30 de ani, așadar pentru mine viața profesională era terminată. Libertatea de mișcare și de scriere erau terminate pentru mine. În librăria “Cartea Românească” urma să rămân gestionar pe viață, nu am intrat în partid și nu aveam de gând s-o fac. Aveam un avantaj, recunosc. Făceam un “trafic de frontieră”, luam cărți și le vindem la suprapreț sau contra produse, ouă, unt, carne, chestii care nu se găseau în comunism la alimentara. Acolo, în subsolul “Cărții românești” puneam țara la cale cu prietenii mei. Nu era nimic deosebit, dar era o mică oază. O oază din care eu, ca om, nu aveam voie să ies. Eram un marginal și ca mine au fost cei care au făcut Revoluția. Oameni la marginea societății au făcut Revoluția. Cei care nu pot locui într-un sistem. La Revoluție cădeam pe jos de frică, dar mergeam înainte. Curajul este să mergi înainte când te caci pe tine de frică. Piața Universității? Un loc simbolic se fondează pe o idee. Contează dacă acolo plutește o idee. FSN-ul trișa. Puterea politică se transformase într-un partid. Nu avea ideologie, nu avea legitimitate, vroiau puterea și atât. Și-au anunțat participarea în alegeri. În masa generală, în care propaganda de stat sprijinea FSN-ul, oamenii au simțit nedreptatea, nevoia să facă ceva. S-au strâns în Piață și apoi studenții au deschis balconul. Omul este făcut să se mire, să chestioneze realitatea. Comunismul a închis această cale. Piața Universității a renăscut acest om gata să pună la îndoială, să chestioneze realitatea. Și-n Piața Universității se simțea, se auzea libertatea. Ce este libertatea? Libertatea e soră cu moartea!
Vedeți întregul interviu cu Forin Iaru, realizat de Eugen Istodor, lector la Facultatea de Litere, Universitatea din București.