Universitatea – amfiteatru al democrației și balcon al libertății

pentru generațiile de azi și de mâine

 

Se împlinesc 30 de ani de la ceea ce s-a numit Fenomenul Piața Universității. Acea realitate complexă pe care o rememorăm azi s-a născut, nu întâmplător, la Kilometrul 0 al României, în locul în care spiritul dintre zidurile între care se plămădeau elitele României, zidurile Academiei Domnești și cele ridicate de Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu în efortul de modernizare a statului român, s-au întâlnit, prin Balconul Universității, cu vocea libertății din spațiul deschis al Pieței și al Baricadei din 1989. Piața Universității a fost atunci și rămâne și acum simbolul rezistenței la opresiune, al dorinței de libertate a mulțimilor revoltate în fața dictaturii ceaușiste și a oricărei tendințe dictatoriale.

Universitatea din București, instituția de la Kilometrul 0 al României, cea care dă numele Pieței și fenomenului social asociat ei, este mândră să fi fost una dintre instituțiile fondatoare ale statului român modern, cea care, de-a lungul timpului, a dat societății o însemnată parte a elitei sale intelectuale și administrative. Cultura Universității a fost și rămâne puternică, impregnată de valori solide precum adevărul, libertatea, dreptatea socială, promovarea meritului; în Universitate aceste valori au supraviețuit perioadei comuniste, perioadei tulburi a anilor ‘90 și s-au manifestat constant nu doar înăuntrul, ci și în afara ei, în spațiul public, în momente sociale importante din ultimii 30 de ani.

La fel ca în trecut, în alte perioade grele din istoria României, studenții și profesorii noștri sunt cei care au fost în primele rânduri la mișcările de protest și de apărare a principiilor și valorilor democratice din 1989, 1990, ca și la cele din ultimii ani. Piața Universității și Balconul Universității au devenit, în conștiința colectivă, simboluri ale libertății de exprimare, ale luptei împotriva abuzurilor de orice fel, ale libertății în general.

Pentru că își promovează valorile cu intransigență, pentru că a respins politizarea instituțională și s-a manifestat fără obediență față de instituțiile controlate politic, Universitatea a fost atacată în multe feluri. A fost atacată la propriu de minerii manipulați politic în anii ‘90, a fost, de asemenea, atacată public și sancționată de guvernanți prin tăieri de locuri sau alte măsuri represive.

Ca instituție de educație și formare, ca spațiu al cunoașterii și al inovării, avem datoria în fața generației actuale și a generațiilor care vor veni, de a apăra cu stoicism atât în amfiteatre, cât și în spațiul public, tradiția noastră, trecutul nostru, pentru a construi un viitor mai bun pentru societate. Noi știm că  spiritul nostru nu va fi liber decât într-o societate deschisă și, de aceea, nu vom ezita să apărăm ori de câte ori va fi nevoie principiile acesteia.

Amfiteatrele universității sunt spații ale cunoașterii, ale științei, ale gândirii critice. În amfiteatre studenții învață să iubească adevărul și principiile societății deschise. Universitatea nu trebuie să facă politică, dar amfiteatrele sale trebuie să dea societății resurse pentru o elită politică a României valoroasă, competentă și eficientă, acționând în slujba binelui public.

Vom ține balconul nostru închis pentru politicieni și veleitari; vom ține ideologiile și partidele politice la porțile Universității.  Dar, simbolic, vom păstra mereu balconul nostru deschis pentru ca spiritul adevărului, al dreptății, al umanismului, să poată trece din amfiteatre peste ziduri și să transforme în bine societatea noastră.

 

Prof. univ. dr. Marian Preda,

Rector