Piața Universității, de 30 de ani Km 0 al democrației în România

 

Instituție fondatoare a statului modern român, Universitatea din București își reafirmă, la 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității – unul dintre cele mai puternice momente anticomuniste –  angajamentul său pentru păstrarea și cultivarea valorilor și principiilor democrației autentice.

Creatoare de cunoaștere și inovare, formatoare a elitelor științifice, culturale și politice, depozitară a unui patrimoniu deopotrivă intelectual și cultural, Universitatea din București a jucat un rol fundamental în mișcările de modernizare a societății românești. Ea însăși parte a unui astfel de proces, aflat mereu în simbioză cu asumarea unei tradiții izvorâte de la Academia Domnească, Universitatea și-a înțeles și asumat, de-a lungul existenței sale, rolul de contributor la schimbare.

Acum 30 de ani, studenți și profesori ai Universității din București au fost printre aceia care au cerut ca România să fie „zonă liberă de neocomunism”. Din Piața Universității – „km 0 al democrației”- studenții și profesorii noștri au fost cei care, alături de alte zeci de mii de români, au dat viață zile la rând celei mai ample mișcări anticomuniste din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier. Balconul Universității din București a fost locul de unde lideri ai mișcării din Piață- studenți și intelectuali ai vremii – au vorbit mulțimii aflate la Universitate, dar și României de atunci, despre libertate, democrație, elite politice și adevăr.

Prin valorile și principiile clamate în aprilie 1990, România de astăzi rămâne profund legată de Fenomenul Piața Universității. Democrația e un bun câștigat de aproape 31 de ani, dar ea trebuie protejată împotriva oricărui derapaj antidemocratic. Libertatea de gândire și libertatea de expresie sunt principii de la care nu poate abdica niciunul dintre noi. Lupta împotriva xenofobiei, a rasismului, a discriminării cere și astăzi măsuri și acțiuni concrete din partea noastră, a tuturor. Apărarea demnității umane și egalitatea în drepturi rămân în continuare probe ale valorilor noastre comune.

Fidelă tuturor acestor principii și valori, Universitatea din București continuă să educe și să formeze noi generații de tineri cu dorință de dreptate și adevăr, cu deschidere pentru cunoaștere și știință. Universitatea rămâne loială misiunii sale istorice de a contribui la o Românie mai bună, la o societate cu un solid fundament democratic.

Iar Balconul dinspre Piața Universității va fi mereu locul simbolic de întâlnire și simbioză între spiritul Universității din București și energia creatoare a unei societăți dornice de libertate, dreptate, demnitate și adevăr.