Actor care a contribuit semnificativ la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești, Victor Rebengiuc (n. 10 februarie 1933, București) s-a implicat de-a lungul timpului în activități civice care au urmărit apărarea democrației și libertăților cetățenești.

După absolvirea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragialeˮ din București în 1956, devine membru al echipei Teatrului Bulandra (1957). Activitatea sa teatrală a fost dublată de cea cinematografică, rămânând cunoscut publicului larg mai ales prin rolurile lui Apostol Bologa în „Pădurea spânzuraților” (regia Liviu Ciulei), Pampon în „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie) sau Ilie Moromete în „Moromeții” (regia Stere Gulea). Contribuțiile sale au fost recunoscute și în teatrul de televiziune și teatrul radiofonic.

A fost rector al UNATC între 1990 și 1996 și director al Teatrului Bulandra între 1996 și 1998. În 2014, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), a primit premiul de excelență pentru întreaga carieră, în 2008 a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea UNATC, iar în 2014 a primit Premiul de Excelență acordat de UNITER. La 18 octombrie 2017, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler.

Opozant al regimului comunist, Victor Rebengiuc s-a implicat în evenimentele revoluționare din decembrie 1989, fiind unul dintre intelectualii care au pătruns în sediul Televiziunii Române. La începutul anului 1990 s-a poziționat critic față de Frontul Renașterii Naționale, condamnând prezența foștilor nomenclaturiști și activiști de partid în conducerea statului. Prezența sa în timpul protestelor din Piața Universității s-a făcut cunoscută odată cu citirea manifestului „Protest al intelectualilor români”, prin care zeci de intelectuali renumiți își exprimau solidaritatea cu protestatarii din piață și cu spiritul Proclamației de la Timișoara. Actorul a citit documentul din balconul Universității în fața a mii de ascultători, lăudându-i pe „golani” pentru activitățile lor de protest pașnice și numindu-i pe cei care semnaseră documentul și care se solidarizaseră cu protestatarii: Gabriel Andreescu, Doina Cornea, Radu Filipescu, Cornel Nistorescu, Octavian Paler, Gabriela Adameșteanu, Ana Blandiana, Petru Creția, Ștefan Augustin Doinaș, Ion Bogdan Lefter, Romulus Rusan, Horia Bernea, Sorin Dumitrescu, Mihai Stănescu, Irina Petrescu, Florin Zamfirescu, Mariana Mihuț, Corneliu Cezar, Teodor Grigoriu, Johnny Răducanu, Edmond Nicolau, Lucian Pintilie.

„Noi, următorii intelectuali români, ne exprimăm solidaritatea cu manifestații din Piața Universității și repetăm chemarea la dialog – condiție de neînlocuit a stabilității politice. Și noi dorim stabilitatea, dar dorim o stabilitate morală, bazată nu pe interese personale sau de partid, ci pe interesele țării și pe respectarea aspirațiilor sfinte ale Revoluției din decembrie”.

(fragment din discursul din 1 mai 1990)

Surse: [1], [2], [3], [4], [5].

[Vlad Mihăilă]